Een opleiding tandartsassistente leidt je op tot de assistent van de tandarts, wanneer hij of zij bezig is met de patiënt. Zo leer je hoe je de tandarts optimaal kunt ondersteunen, om ervoor te zorgen dat de patiënt op een prettige manier geholpen wordt en dit op een zo efficiënt mogelijke manier gebeurt. Binnen de opleiding tot tandartsassistente krijg je vakken als anatomie, gezondheidskunde en scheikunde, maar zal je daarnaast ook administratieve elementen krijgen. Je kunt de opleiding volgen via een MBO-opleiding, maar ook de thuisstudie voor tandartsassistent is erg populair.

Wat kun je worden met een opleiding tandartsassistente?

Met een opleiding tandartsassistente kun je een aantal verschillende kanten op. Zo kun je bijvoorbeeld aan de slag gaan bij een tandartspraktijk, zoals we deze allemaal kennen. Het kan gaan om een solopraktijk, maar het is ook mogelijk om voor een groepspraktijk te kiezen, waar meerdere tandartsen werken. Daarnaast kun je er na je opleiding voor kiezen om aan het werk te gaan bij een orthodontiepraktijk, aangezien de werkzaamheden van een orthodontist een aantal raakvlakken hebben met die van een tandarts. Tenslotte kun je kiezen voor een baan bij een tandheelkundig centrum of bijvoorbeeld een ziekenhuis. In dat laatste geval zal je werkzaam worden op de afdeling tandheelkunde, of de afdeling mond- en kaakchirurgie, aangezien de werkzaamheden op die afdelingen goed aansluiten bij wat je tijdens je opleiding leert.

Kansen op een baan na de opleiding

De kansen op een baan zijn groot voor iedereen met een afgeronde opleiding. Dat heeft vooral te maken met het feit dat er op dit moment sprake is van een behoorlijk tekort aan goed opgeleide tandartsassistenten. Door je opleiding af te ronden en je diploma te behalen zorg je er dus voor dat je een uitstekende kans maakt op een baan binnen een van de eerder genoemde instellingen. Bovendien kun je na een opleiding tandartsassistente over het algemeen kiezen tussen een deeltijd- of een voltijdbaan, waardoor je er werkelijk alle kanten mee op kunt. Het salaris van een assistent ligt rond de €1.500 – €3.000 bruto per maand.

Competenties tijdens de opleiding tandartsassistente

Binnen de opleiding tandartsassistente ontwikkel je je op een aantal verschillende gebieden. Je werkt aan een aantal verschillende competenties, om er uiteindelijk voor je zorgen dat je allround inzetbaar bent binnen de praktijk of een bepaalde afdeling. Wat dat betreft is de opleiding tandartsassistente erg breed van opzet en kies je er op die manier voor om je uitgebreid te ontwikkelen.

Klantgerichtheid binnen de opleiding tandartsassistente

Allereerst speelt de klantgerichtheid een belangrijke rol binnen de opleiding tandartsassistente. Dat heeft te maken met het feit dat je er uiteindelijk voor dient te zorgen dat je de behoeften en verwachtingen van patiënten kunt gaan dienen. Binnen de klantgerichtheid vallen onder andere de gespreksvaardigheden die je leert tijdens de opleiding tandartsassistente.

Inlevingsvermogen kweken

Ten tweede leer je inlevingsvermogen te kweken tijdens je opleiding tandartsassistente, aangezien het van belang is om ervoor te zorgen dat je op de juiste manier om kunt gaan met kinderen, ouderen en alle andere patiënten. Daarnaast zijn sommige mensen bang voor de tandarts en dien je ook daar op een goede manier mee om te gaan. De opleiding tandartsassistente zorgt ervoor dat je iedereen op de juiste manier kunt benaderen.

Samen en zelfstandig werken

Verder behoren zowel samenwerken als zelfstandig werken tot de competenties die je leert tijdens de opleiding tandartsassistente. Dit komt voort uit het feit dat je de ene keer samen dient te werken met de tandarts, terwijl je het volgende moment te maken kunt krijgen met een spoedgeval, dat je op eigen initiatief op de juiste manier dient te behandelen. Binnen deze competenties is er ook aandacht voor je flexibiliteit.

Computervaardigheden

Tenslotte verzorg je als tandartsassistente ook de administratie binnen de praktijk of de afdeling en dien je er dus voor te zorgen dat je goed met de computer overweg kunt. Binnen de opleiding tandartsassistente is er daarom ruime aandacht voor je computervaardigheden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here