Als student geneeskunde leer je jarenlang uit boeken waarvan het vakjargon soms zelfs voor vakmensen te ingewikkeld is. Aan het einde van je opleiding weet je de ins en out en wat er allemaal mis kan gaan met het menselijk lichaam. Niet alleen de benaming, maar uiteindelijk weet je ook ziektes en aandoeningen te herkennen door naar de symptomen te kijken.
Co-schappen
Wanneer je eindelijk klaar denkt te zijn, moet je eigenlijk nog beginnen aan je co-schappen. Dat is een traject van minimaal 3 jaar vastgeplakt aan je studietijd. Tijdens deze periode loop je stage, en doe je eigenlijk al het werk van een volleerde arts. De catch is dat je hierbij nog niet wordt betaald als een arts. Een arts heeft namelijk niet alleen beschikking over de basiskennis, maar is vaak ook gespecialiseerd in iets, wat je als student nog voor moet leren.
Tijdens de stage
Tijdens deze stage is het de bedoeling dat je van alles een klein beetje meekrijgt, zodat je uiteindelijk een keuze kunt gaan maken over als wat voor arts je wilt gaan werken. Werken in de thuisbegeleiding is zeker niet voor ieder persoon weggelegd. Naast dat het ontzettend zwaar werk is, heb je ook te maken met onregelmatige werktijden. Daarbij komt ook nog eens een goede dosis sociale vaardigheden. Je kunt wel zo slim zijn, maar om patiënten te kunnen behandelen moet je de benodigde informatie uit weten te vinden. Natuurlijk is er altijd een optie om diagnostici te worden, maar toch is dat anders dan om met andere mensen om te moeten gaan.
Specialisatie
Ondanks dat geneeskunde voornamelijk over de gezondheid van de mens gaat, zijn lang niet alle specialisaties hetzelfde. Een orthopeed zou waarschijnlijk meer moeite hebben met een hersenoperatie dan een neuroloog. Wanneer je jarenlang co-schappen hebt gelopen en eindelijk afgestudeerd bent kan je beginnen als huisarts. Als je als chirurg te werk wilt gaan zal je nog verder moeten studeren. Gelukkig krijg je hier inmiddels wel een salaris voor.
Als specialist heb je kennis wat jijzelf niet alleen interessant vindt, maar ook nog eens kunt gebruiken om andere mensen verder te helpen en soms zelfs redden. Een baan in de zorg is dan goed te vinden en betaalt ook nog eens flink. Na al die jaren studeren betaalt die geïnvesteerde tijd zich terug.